Te rewelacyjne lody wymyślili Włosi. Znają się na tym deserze, jak mało kto. Poznaj przepis

Dodano:
Lody we włoskim stylu Źródło: Shutterstock / Tati Liberta
Włoskie lody kojarzą się z kremowym deserem, którym są napełniane waflowe rożki. Jednak Włosi specjalizują się też w innych, aksamitnych lodach. Oto przepis na ten specjał, którym z pewnością się zachwycicie.

Włosi to prawdziwi specjaliści w dziedzinie lodów. Robią je w kilku rodzajach, a każdy zachwyca kremową konsystencją i intensywnym smakiem. Do najbardziej znanych włoskich lodów należą: gelato – gęste lody o kremowej konsystencji, sorbetto – bezmleczne lody przygotowane z owoców, cukru i wody, granita – półzamrożony, ziarnisty deser z wody, cukru i dodatków typu owoce, kawa. Dziś pokażemy wam jednak, jak zrobić tradycyjne, kremowe lody, które mrozi się w bloku, a podaje, gdy lekko zmiękną.

Co to jest semifreddo?

Semifreddo to klasyczny włoski deser, przypominający trochę lody, a trochę mus. To dlatego, że jest lekko zmrożony, a dzięki temu bardzo kremowy. Deser ten robi się bez użycia maszynki i może mieć różne smaki.

Jak zrobić lody semifreddo?

Deser semifreddo czyli półzamrożone lody robi się z dodatkiem jajek, dzięki czemu są kremowe i pełne smaku. Deser można zjeść po lekkim zmrożeniu lub zamrozić go całkowicie, pokroić w plastry i poczekać z jedzeniem do momentu, aż lody zmiękną.

Przepis: Lody semifreddo

Włoski kremowy deser lodowy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 ml śmietanki 36%
  • szczypta soli
  • 1 szklanka truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy żółtkowejTruskawki opłucz, osusz, odszypułkuj, zblenduj na gładką masę. Żółtka zmiksuj do białości, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach ok. 5 minut, aż powstanie puszysta, biała masa. Dodaj ekstrakt, miksuj minutę. Masę podziel na 2 części. Jedną zmiksuj z truskawkami.
  2. Ubijanie białek i śmietankiBiałka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Schłodzoną kremówkę również ubij na sztywno.
  3. Łączenie składnikówJasną i truskawkową masę żółtkową delikatnie połącz z połową ubitej śmietanki, a potem z połową białek.
  4. ZamrażanieKeksówkę wyłóż folią spożywczą. Wylewaj do niej na przemian masę truskawkową i białą, by powstały wzorki. Deser przykryj folią spożywczą, wstaw do zamrażarki na ok. 6 godzin. Podawaj krojony w plastry, gdy lekko zmięknie.

Najlepsze smaki semifreddo

Semifreddo można zrobić także z innych owoców. Oprócz truskawek doskonale sprawdzą się tu maliny, jagody czy porzeczki. Owoce trzeba przerobić na puree, można z niego usunąć pestki. Doskonałe w smaku jest też orzechowe semifreddo, do którego dodaje się np. posiekane migdały czy pistacje. Wielbiciele klasyki mogą zaś przygotować semifreddo z dodatkiem wanilii lub rozpuszczonej czekolady. Należy przy tym pamiętać, że dodatki smakowe dodaje się zawsze do ubitych żółtek, przed połączeniem ich z pozostałymi składnikami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...